Les dades obertes en la seva aplicació per a la societat

L’European Data Portal s’encarrega de recopilar dades obertes de les administracions públiques dels diferents països d’Europa. L’objectiu estratègic del Portal europeu de dades és promoure l’accessibilitat de les dades obertes i la seva valorització. El Portal europeu de dades contempla tota la cadena de valor de les dades: des de la seva publicació fins a la seva reutilització.

L’avanç qualitatiu de l’Administració gràcies a les dades obertes

 

Aquest article està redactat a partir de la informació donada pel Ministeri d’Hisenda i el Ministeri d’Energia en el seu informe “El valor de los datos abiertos para la Administración”. En aquest informe es llancen informacions sobre les dades obertes per optimitzar l’eficiència i l’efectivitat, dades obertes per impulsar la innovació i dades obertes per fomentar la transparència i participació.

Anàlisi del Nou Pla de Govern Obert II (Les Dades Obertes)

En aquest segon article destinat a l’anàlisi del Nou Pla de Govern Obert, analitzarem tot el tram de document que parla de les Dades Obertes. Per a la Generalitat, les Dades Obertes les tracta com l’àmbit que comprèn les actuacions relatives a la millora i promoció del Portal de dades
obertes de la Generalitat de Catalunya i al foment de l’ús i explotació de les Dades Obertes que fan públiques les administracions catalanes. I per tant, l’estratègia de foment de les Dades Obertes passa per promocionar el Portal de Dades Obertes i dinamitzar l’explotació de Dades Obertes que fa l’administració.

Jornades de Dades Obertes de la Federació de Municipis

Aquest dijous 15 de Juny de 2017 la Federació de Municipis de Catalunya celebra la seva jornada de Dades Obertes i Transparència als ajuntaments per tal d’explicar i promocionar els aventatges de les Dades Obertes en els governs tan municipals com de qualsevol tipus tant per a l’administració com per a la ciutadania. En aquesta jornada hi haurà tres taules rodones i en la tercera, sobre la participació i l’Opendata:
Com treballar el compromís, la crítica, el control i l’engagment ciutadà a partir de l’ús de les dades obertes per establir lògiques d’acció
participativa i de col·laboració, hi participaran dos formadors d’Iniciativa Barcelona Open Data: Eduard Gil com a moderador de la taula i Eli Vivas com a experta en periodisme de Dades.

Anàlisi del nou Pla de Govern Obert I (On es i d’on ve)

A Iniciativa Barcelona Open Data veiem en la sortida del Pla de Govern Obert una oportunitat per analitzar-lo i extreure’n les idees més importants relacionades amb les Dades Obertes. En el seguit d’articles que anirem publicant mai hi haurà cap opinió personal ni aportacions de cap membre de l’equip d’Iniciativa Barcelona Open Data, sinó que seran simplement uns extractes del Pla de Govern per tal de resumir les parts més importants d’aquest.

Amb l’anunci del nou Pla de Govern Obert pels anys 2017 i 2018 s’obre un nou paradigma per a les institucions catalanes destinat a la consolidació, la millora i l’enfortiment del govern obert a Catalunya durant els pròxims dos anys. Aquest pla l’impulsa la Secretaria de Transparència i Govern Obertl’òrgan de la Generalitat que s’encarrega de promoure el Govern Obert i la qualitat democràtica i per fer-lo, l’ha vertebrat en 5 àmbits, 9 objectius estratègics, 18 objectius operatius i 123 actuacions concretes.