Anàlisi del Nou Pla de Govern Obert II (Les Dades Obertes)

En aquest segon article destinat a l’anàlisi del Nou Pla de Govern Obert, analitzarem tot el tram de document que parla de les Dades Obertes. Per a la Generalitat, les Dades Obertes les tracta com l’àmbit que comprèn les actuacions relatives a la millora i promoció del Portal de dades
obertes de la Generalitat de Catalunya i al foment de l’ús i explotació de les Dades Obertes que fan públiques les administracions catalanes. I per tant, l’estratègia de foment de les Dades Obertes passa per promocionar el Portal de Dades Obertes i dinamitzar l’explotació de Dades Obertes que fa l’administració.

Jornades de Dades Obertes de la Federació de Municipis

Aquest dijous 15 de Juny de 2017 la Federació de Municipis de Catalunya celebra la seva jornada de Dades Obertes i Transparència als ajuntaments per tal d’explicar i promocionar els aventatges de les Dades Obertes en els governs tan municipals com de qualsevol tipus tant per a l’administració com per a la ciutadania. En aquesta jornada hi haurà tres taules rodones i en la tercera, sobre la participació i l’Opendata:
Com treballar el compromís, la crítica, el control i l’engagment ciutadà a partir de l’ús de les dades obertes per establir lògiques d’acció
participativa i de col·laboració, hi participaran dos formadors d’Iniciativa Barcelona Open Data: Eduard Gil com a moderador de la taula i Eli Vivas com a experta en periodisme de Dades.

Anàlisi del nou Pla de Govern Obert I (On es i d’on ve)

A Iniciativa Barcelona Open Data veiem en la sortida del Pla de Govern Obert una oportunitat per analitzar-lo i extreure’n les idees més importants relacionades amb les Dades Obertes. En el seguit d’articles que anirem publicant mai hi haurà cap opinió personal ni aportacions de cap membre de l’equip d’Iniciativa Barcelona Open Data, sinó que seran simplement uns extractes del Pla de Govern per tal de resumir les parts més importants d’aquest.

Amb l’anunci del nou Pla de Govern Obert pels anys 2017 i 2018 s’obre un nou paradigma per a les institucions catalanes destinat a la consolidació, la millora i l’enfortiment del govern obert a Catalunya durant els pròxims dos anys. Aquest pla l’impulsa la Secretaria de Transparència i Govern Obertl’òrgan de la Generalitat que s’encarrega de promoure el Govern Obert i la qualitat democràtica i per fer-lo, l’ha vertebrat en 5 àmbits, 9 objectius estratègics, 18 objectius operatius i 123 actuacions concretes. 

Nou Pla de Govern Obert per als anys 2017-2018

El Conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha presentat públicament aquest divendres el Pla de Govern Obert 2017-2018, que inclou les polítiques públiques impulsades per la Generalitat destinades a “la consolidació, la millora i l’enfortiment” del govern obert en els pròxims dos anys.

El conseller ha apuntat que aquest pla neix amb la necessitat d’apropar mútuament la societat i l’administració i amb la voluntat de recuperar i seguir construint la confiança per part de la ciutadania respecte a les institucions. Això, segons el conseller, s’haurà de fer mitjançant tres vies fonamentals: la participació ciutadana, la transparència i les dades obertes.

La Diputació de Barcelona farà una passa més cap al Govern Obert

El dia 17 de Maig es va fer a l’espai Francesca Bonnemaison un acte cabdal per a seguir treballant cap a la governança oberta dels ajuntaments i municipis. Amb l’inici de la campanya #DibaOberta, que busca encaminar els models de governança cap al Govern Obert, la Diputació de Barcelona va organitzar unes jornades per tal de demostrar el seu compromís per impulsar una transformació digital de la institució que aposti per l’eficiència i la millora de la qualitat dels serveis públics.

En aquest sentit, la Diputació ha assegurat que orientarà, formarà i assessorarà els governs locals en accions de participació ciutadana, govern obert i mesures de transparència.

Jornades transparència i bon govern

Els dies 29 i 30 de maig l’Ajuntament de Barcelona presenta a l’auditori Barcelona Activa unes jornades de transparència en les que hi col·laboren la UABi l’Oficina Antifrau de Catalunya. Com resa el díptic que han compartit des de l’Ajuntament de Barcelona, davant els nous models polítics i socials, les institucions, les empreses, els agents socials i les entitats han d’avançar cap una gestió basada en l’eficàcia, l’eficiència, l’ètica i la transparència. Aquests valors s’han d’incorporar en el desenvolupament diari en sectors com l’economia, l’urbanisme, la comunicació, la participació o l’àmbit jurídic. Amb aquestes jornades de treball, adreçades a personal tècnic i càrrecs electes de les administracions públiques, volem oferir un marc de reflexió i de debat per a professionals que apliquen normes ja desenvolupades.