Un equip de periodistes de dades estudia el moviment científic a tot el món

Portada cerebros en moviento

Durant les dues setmanes de Visualizar 17, les jornades anuals de visualització de dades que organitza Medialab-Prado Madrid, un equip de periodistes, Michele Catanzaro (periodista científic), Elisa Vivas i Clara Lima (periodistes de dades), van presentar amb el suport d’El Periódico de Catalunya, Cerebros en movimiento, un projecte que analitza el moviment dels investigadors a tot el món.

La col·laboració de vuit professionals de perfils diferents va ser la clau per processar els tres milions d’arxius que ocupa la base de dades. El dataset, publicat el passat maig per la revista Science, recull tots els científics que es registren a Orcid, una plataforma digital que s’ocupa de proporcionar-los un número identificatiu únic (ID) i un espai on exposar la seva carrera professional per establir contactes entre la comunitat científica.

Cerebros en movimiento és fruit del treball de Nuria Mancho, psicòloga i estadística, Chiara Carrozza, investigadora i experta en polítiques científiques, Mauro Chiarella, investigador en arquitectura, Carlos Córcoles i Sara Ledo, ambdós periodistes  especialitzats en tractament de dades, Karel de Pourcq, doctor en biotecnologia vegetal i data scientist, Cova Fernández, periodista i infografista, i Cristina Claverol, infografista i dissenyadora gràfica. El coneixement de cadascú va ser concloent per extreure i representar les rutes migratòries més importants que emmagatzema la base de dades, des de 1981 fins 2015.

Van ser vàries les eines utilitzades per netejar, filtrar i visualitzar un arxiu tan gran. De Pourcq va desenvolupar un codi python per extreure la taula final amb la qual van poder treballar la resta de l’equip. Aquesta taula va ser transformada en Excel per netejar i representar les rutes. Pel que fa a la visualització es va fer servir Gephi, un programa especialitzat en representar fluxos per dibuixar al mapa els moviments migratoris principals, consultables al web del projecte.

A més, la base de dades també donava la possibilitat d’analitzar quants científics tornaven al país d’origen, és a dir, el país d’on van cursar la seva primera titulació. L’anàlisi i la seva representació també s’inclouen al web de Cerebros en movimiento.

Encara que no són dades concloents, ja que no existeix cap registre que reculli tots els investigadors del món, la base de dades d’Orcid ja és prou gran  per aportar una mostra justificada de com es mou el coneixement.

En les últimes tres dècades la mobilitat científica s’ha convertit d’interès global, el talent significa innovació i la innovació és creixement econòmic. Per això, la Unió Europea, Estats Units i Xina lideren la carrera per formar i atreure investigadors als seus laboratoris.

Aquestes són les tres potències mundials amb més mobilitat científica tal com mostra la visualització de dades de Cerebros en movimiento.

En https://github.com/medialab-prado/cerebrosEnMovimiento pots consultar i descarregar tots els arxius processats per desenvolupar el projecte.equipo cerebros en movimiento

L’equip

Mauro Chiarella: @MauroChiarella

chiara carrozza: @myfirstSN

Cova Fdez: @covafdez

K De Pourcq: @Talk_in_haiku

Carlos Córcoles: @ccbcorcoles

Clara Lima: @Clarito_LR

Eli Vivas: @Eli_Vivas

Michele Catanzaro: @mcatanzaro

Cristina Claverol: @ClaverolWei

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *